
Till dig som ska komma till Smärtmottagningen
Smärtmottagningen är en specialistmottagning som behandlar patienter med olika typer av långvariga och komplexa smärttillstånd.
Smärta påverkar en individ på många olika sätt, både psykiskt, fysiskt och socialt. Därför arbetar vi på smärtmottagningen utifrån en helhetssyn, där vi är flera professioner som arbetar tillsammans i team.
Smärtteamet arbetar med att göra en smärtanalys, fastställa smärtdiagnos samt utreda vilka konsekvenser som smärtan får för just dig. Därefter gör vi en behandlingsplan och sätter mål tillsammans med dig.
I smärtteamet ingår:
- Smärtläkare
- Smärtsjuksköterska
- Fysioterapeut, specialist inom smärta och mental hälsa
- Psykolog och kognitiv beteendeterapeut
- Kurator
- Administratör
Behandlingar
Det är viktigt att du som patient är delaktig i behandlingen och att behandlingsmål sker i samråd med dig. Behandlingen har en tydlig beteendemedicinsk inriktning.
Syftet med behandlingen är att öka din livskvalitet och funktion och om möjligt lindra din smärta. Eftersom livskvalitet innebär olika saker för olika personer är det viktigt för oss att veta vad det innebär för just dig. Fundera på vad som är viktigt för dig och vad du vill uppnå med behandlingen.
Vår intention är att öka dina kunskaper om smärta och om din kropp, så att du utifrån dina egna förutsättningar kan förbättra din livskvalitet och hitta sätt att hantera smärtan och de negativa konsekvenser den för med sig.
Bra att veta
Tänk på att det är din nuvarande förskrivare/sjukskrivande läkare som du vänder dig till vid frågor kring recept och intyg även när du är aktuell hos oss.
Är du i arbete har du möjlighet att från oss få ett intyg för förebyggande sjukpenning för att delta i planerad behandling. Du söker själv om ersättning via försäkringskassan.
Om du vill komma i kontakt med oss
Telefon: 08-123 241 97
Du kommer få olika knappval. När du lämnat ditt telefonnummer
får du en tid då vi ringer upp dig.
Du kan även kontakta oss via 1177 vårdguidens e-tjänster: www.1177.se(Extern länk). Där kan du kan till exempel ställa en fråga, boka och omboka tid, förnya
recept eller se dina läkemedel.
- Senast granskad: 9 april 2025