Operationsavdelning
Välkommen till operationsavdelningen på Södertälje sjukhus.
Kontakta oss
Telefon (växel): 08-123 240 00
Tidbokning och rådgivning
Operationsavdelningen
Telefon: 08-123 251 54
Anestesimottagningen
Telefon: 08-123 251 54
Telefontider
Måndag–onsdag klockan 08:00–09:00
Torsdag klockan 08:30–09:00
Fredag klockan 08:00–08:30
Operationsplanering/Vårdplanering
Vid frågor eller avbokning ring telefon: 08-123 240 00
Operationsavdelning
På Södertälje sjukhus finns en central operationsavdelning. Avdelningen är toppmodern med åtta stora operationssalar och är av högsta internationella standard, med det senaste inom medicinsk teknik. Hos oss utförs operationer för vuxna inom allmänkirurgi, ortopedi, fot-och handkirurgi, gynekologi, obstetrik (förlossningsvård) och urologi. Vi betjänar även den lokala vårdvalsaktören Öroncenter med öron-näs- och halsoperationer på både barn och vuxna. Från avdelningen tar vi dygnet runt-ansvar och möjliggör på detta sätt akuta operationer dygnet runt; däribland kejsarsnitt.
Till operationsavdelningen kopplas dagvårdsavdelning 15 dit patienter som genomgår dagkirurgiska ingrepp kommer för att påbörja och avsluta sitt vårdtillfälle. Vi har också ansvar för uppvakningsenheten, dit du kommer omedelbart efter operation och får omvårdnad innan du får åka till dagvårdsavdelningen eller inneliggande till vårdavdelning.
Operationspersonalen hanterar utrustning och instrument och assisterar våra operatörer samt övervakar sterilitet och hygien. I operationssalen arbetar undersköterskor, sjuksköterskor och läkare i team.
Anestesipersonal
Anestesipersonalens uppgift är att ge adekvat bedövning inför operationer, ge eventuell narkos, övervaka livsviktiga kroppsfunktioner och se till att du får god smärtlindring under och efter operationen. Vi bemannar både operation och uppvakningsavdelningen.
Inför en operation är det viktigt med en kontroll av patientens hälsotillstånd. På narkosmottagningen bedöms de flesta patienter som ska genomgå planerade operationer. Omkring hälften av patienterna kallas till ett besök på mottagningen där man träffar narkosläkare och eller narkossjuksköterska. Där ges information om rutiner vid operationstillfället och det finns möjlighet att ställa frågor. De patienter som inte kallas till ett besök, bedöms efter journalanteckningar och den hälsodeklaration som lämnats in. Dessa patienter kan om så önskas nå oss på telefon och vi ringer om det behövs kompletteringar.
Steriltekniska enheten
Steriltekniska enheten, med anställda undersköterskor, servar omkring 40 kunder, både interna samt externa mottagningar och avdelningar. Operationsenheten är den största kunden med sina åtta operationssalar.
Enheten har öppet för inlämning av gods klockan klockan 07:00–09:00 måndag till fredag samt utlämning av gods fram till klockan 15.30 på vardagar. Steriltekniska enheten och operationsenheten är sammankopplade via interna hissar och all transport av gods till och från varje operation sker via dessa hissar.
Arbetet på steriltekniska enheten innefattar hantering av smutsigt gods, hantering av rent gods, instrumentvård, packning av gods, hantering av ångautoklaver och diskdesinfektorer samt förrådshantering. Steriltekniska enheten och operationsavdelningen har gemensamt förråd och arbetar tillsammans med att förbereda gods till alla operationer.
T-DOC används som spårbarhetssystem och allt material som används vid varje operation kan spåras genom systemet.
Innan din operation
Inför din operation träffar du en narkosläkare/sjuksköterska som informerar dig om vad som kommer att hända inför, under och efter din operation.
Efter din operation
Till operationsenheten hör även uppvakningsenheten, dit kommer du efter operation, innan du får åka till en vårdavdelning.
- Senast granskad: 23 januari 2025