Preeklampsi är en graviditetskomplikation där den blivande mamman får högtblodtryck och äggvita i urinen.
Orsaken är inte riktigt klarlagd. Forskning tyder på att ämnen från moderkakan påverkar små blodkärl i mammans kropp, bland annat i njurarna.
Cirka 5 % av gravida får sjukdomen, och risken är störst i första graviditeten. Risken ökar om man haft det i en tidigare graviditet, om man är överviktig eller har en annan samtidig åkomma såsom t ex. diabetes, högt blodtryck innan graviditeten, eller en njursjukdom.
I de flesta fall är det ett tillstånd som har en mindre påverkan på mor och barn. Men ett fåtal av mammorna kan utveckla en allvarlig form av preeklapsi. Det kan inebära kraftigt förhöjt blodtryck, påverkan på lever eller andra organ. Detta kan i sin tur leda till en försämrad funktion av moderkakan vilket kan hämma barnets tillväxt. I vissa fall är det angeläget att sätta igång födseln före beräknat datum.
Om något av dessa symtom förekommer är det viktigt att kontakta din barnmorskemottagning eller sjukhus för rådgivning och bedömning.
Det enda som gör att preeklampsin försvinner är att barnet föds. Fram till dess att barnet föds så kontroleras du och ditt barn på mödravården eller specialistmödravården. Att behandla blodtrycket är viktigt för mammans hälsa, men ett normalt blodtryck innebär inte att preeklampsin i sig är botad. Efter förlossningen går en preeklampsi ofta snabbt över, men det kan ta ett par dygn efter födseln tills det vänder.
Om ett högt blodtryck elller preeklapsi upptäcks vid ett rutinbesök behöver extrakontroller göras. Vilka kontroller som görs avgörs från fall till fall, och beror på graden av preeklampsi och hur långt gången graviditeten är.
Kontrollerna kan bestå av: