Vid behov kommer en ambulans som kör till Akutmottagningen. Ibland kan det gå snabbare att ta sig till Akutmottagningen själv.
Ring 1177 eller besök 1177.se om du har frågor om var du ska vända dig eller vill få råd om skador och sjukdomar. En sjuksköterska hjälper dig bedöma dina besvär, ger råd och hänvisar dig till rätt vårdinstans. Du kan ringa 1177 dygnet runt.
Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom behöver du söka hjälp på Akutmottagningen. Den är öppen dygnet runt, alla dagar.
När ska jag inte åka till Akutmottagningen?
Åk inte till Akutmottagningen med lättare besvär. Akutmottagningen måste prioritera allvarliga sjukdomstillstånd och olyckor. Om du har lättare besvär får du oftast vänta länge eller så blir du hänvisad till vårdcentral. Ring 1177 om du är osäker på hur allvarligt ditt sjukdomstillstånd är.
Till Närakuten kan du vända dig om du behöver mer avancerad akut vård än vårdcentralen kan erbjuda. Det kan till exempel vara:
Här kan du söka efter jouröppna mottagningar.
Det är nästan alltid på vårdcentralen du ska söka hjälp när du är sjuk eller har besvär. En vårdcentral kan även kallas husläkar-, familjeläkar-, distriktsläkarmottagning, hälsocentral, hälsovårdscentral eller liknande.
En vårdcentral har öppet på dagtid under vardagar. Om det är bråttom kan du söka hjälp direkt, till exempel om du har ett sår som blöder. Annars är det oftast bäst att ringa först.
Hos många vårdcentraler kan du boka tid genom att logga in. Ibland finns det en öppen mottagning vissa tider. Då kan du komma utan att boka tid. Det brukar även gå att få rådgivning på telefon eller genom att logga in. I vissa fall kan vårdcentralen ordna med hembesök.
Hitta din vårdcentral.
Läs mer om att hitta rätt i vården här.