För dig mellan 25-30 år som besöker gynmottagningen
Just nu kan du vaccinera dig gratis mot HPV (Humant papillomvirus) i samband med ditt besök på Gynmottagningen. När du vaccinerar dig mot HPV minskar risken att få livmoderhalscancer. Erbjudandet är tidsbegränsat.
Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen orsakas oftast av ett virus, HPV. Nu genomförs en stor nationell forskningsstudie om vi kan snabbare utrota livmoderhalscancer genom vaccination mot HPV och provtagning bland yngre kvinnor i Sverige.
Erbjudandet gäller även dig som tidigare är vaccinerad mot HPV, eftersom det vaccin som numera används skyddar mot fler HPV-typer än tidigare vaccin. Vaccinet ger ett bra skydd mot ny infektion av HPV-typer som vaccinet täcker, men det skyddar inte om man redan har en infektion. Därför är det viktigt att samtidigt ta ett prov som analyseras för HPV, antingen cellprov hos barnmorska eller ett självprov för HPV. Det är även viktigt att du fortsätter att delta i screening när du får kallelser till cellprovtagning eller erbjudande om självprovtagning för HPV.
Om du önskar delta i Utrotningsprojektet och få HPV-vaccinet så behöver du registrera ett samtyckesformulär och en hälsodeklaration.
Logga in på https://stockholm.hpvelimination.se
Meddela din vårdgivare att du önskar få vaccinet så ordnar denne att du får kontakt med den sjuksköterska/barnmorska som ger dig vaccinet. Viss väntetid kan förekomma.
Sedan 2010 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV i skolan genom barnvaccinationsprogrammet (även pojkar från 2020). Bland kvinnor födda 1999 och tidigare är det inte lika många som har vaccinerat sig. Det vaccin som används nu ger ett bredare skydd och har använts i Sverige sedan 2019.
I anslutning till vaccinationen kommer du att få provtagningsmaterial till självprovtagning för HPV som du enkelt gör själv och skickar in till laboratoriet för analys. Instruktioner om hur du gör medföljer när du får materialet.
Har du frågor?
Kontakta oss på gynmottagningen
Kontaktpersoner för studien:
Joakim Dillner, ansvarig forskare
Miriam Elfström, studiekoordinator e-post: hpvcenter@ki.se
Provet sparas rutinmässigt i biobank och dina uppgifter i kvalitetsregister för din vård, vårdutveckling samt forskning enligt biobankslagen och patientdatalagen. Alla uppgifter är skyddade enligt offentlighets- och sekretesslagen. Om du flyttar eller lämnar prov i en annan region än i din hemregion behöver dina uppgifter följa med som underlag vid nästa kallelse.
Gynekologisk cellprovskontroll är en vårdprocess som använder sammanhållen journalföring så att vårdgivarna kan ta del av tidigare provresultat för att ge dig en bättre och säkrare vård. Vårdgivarna får ta del av dina samlade uppgifter om gynekologisk cellprovskontroll endast om det finns en aktuell patientrelation, om uppgifterna kan antas ha betydelse för din vård och behandling och om du samtycker till det. Uppgifterna gäller endast gynekologisk cellprovskontroll.
Prata med din barnmorska om du inte vill att provet ska sparas i biobank, eller om dina uppgifter inte ska ingå i kvalitetsregister, i sammanhållenjournalföring eller följa med om du flyttar till en annan region. Uppgifterna kan då spärras. Spärren kan senare hävas om du ångrar dig.
www.1177.se/kvalitetsregister
www.biobanksverige.se
www.cancercentrum.se/samjo-cellprov
Screening är systematisk undersökning och provtagning som här erbjuds för skydd mot och för tidig upptäckt av livmoderhalscancer.
Gynmottagningen
Södertälje sjukhus