Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first

Datortomografi

Datortomografi kallas även förkortat DT eller CT från Computed Tomography som det heter på engelska. Det är en speciell röntgenteknik som undersöker dina organ, så att tunna skivor av organ eller kroppsdelar presenteras som bilder.

Här kan du som patient eller närstående läsa vad som gäller allmänt hos oss inför, under och efter ditt besök.

Då vi har akutverksamhet röntgas alltid akuta patienter först. Det kan därför ibland bli väntetid för tidsbokade patienter.

Läs mer om före, under och efter undersökning med datortomografi

  • Inför besöket

    Inför besöket

    Om buken ska undersökas kan det innebära att du ska förbereda dig inför undersökningen. Vad som gäller för dig personligen står i din kallelse.

    Om du har fått ett frågeformulär tillsammans med kallelsen, se till att den är ifylld och underskriven.

    Lämna värdesaker samt smycken hemma. Vi ansvarar inte för värdesaker.

    Om tolk behövs, var vänlig kontakta oss.

  • Under besöket

    Under besöket

    Anmäl dig på ankomstterminalen eller i röntgenreceptionen när du kommer.

    Sitt ner i väntrummet och vänta på din tur.

    Under undersökningen får du ligga stilla på ett undersökningsbord som skjuts in i en kort tunnel som är öppen i båda ändar. Undersökningen är helt smärtfri. För att säkerställa diagnosen ger vi dig i de flesta fall en kontrastinjektion i ett blodkärl i din arm.

  • Efter besöket

    Efter besöket

    Råd och information till patienter som undersökts med röntgenkontrastmedel som injicerats i blodbanan:

    • Drick efter undersökningen. 
    • Kontrastmedlet utsöndras via njurarna och försvinner ur kroppen efter cirka 24 timmar. För att underlätta denna utsöndring bör du dricka ett glas (cirka 2 deciliter) vätska en gång i timmen så länge du är vaken under första dygnet efter undersökningen.
    • OBS! Detta gäller ej om du lider av hjärtsvikt, njursvikt eller annat tillstånd som lett till att du ordinerats att begränsa ditt intag av vätska.

    När du är undersökt ska bilderna granskas och ett svar skrivas av röntgenläkaren.

    Svaret på undersökningen skickas till den läkare som skrev remissen som också ger dig besked om undersökningsresultatet.

    Vid frågor efter ditt besök är du välkommen att kontakta röntgenavdelningen på telefonnummer och telefontider som anges i kontaktrutan.