För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
Sven Bringman, överläkare och docent i kirurgi.

Sven Bringman är expert på bråckkirurgi och en stolt handledare till yngre forskare

Sven Bringman är överläkare och docent i kirurgi. Han vill helst inte prata om sig själv och sin egen forskning utan om hur han hjälper yngre kollegor att forska.

Sven är docent i kirurgi och bihandledare till doktoranderna Ida-Linnéa Böregård och Mathias Bergström på Södertälje sjukhus. Han är också bihandledare till två forskare på Södersjukhuset.

 Att handleda är att vara mentor och se till att forskningsprojekt går framåt, säger han. Som senior forskare är jag handledare till yngre kollegors avhandlingsprojekt, det är min forskning idag.

Sven berättar att det är roligt att se yngre kollegor växa och utvecklas.

– Kirurgi är ett lärlingsyrke, man lär sig alltid av varandra. En sak som är rolig med kirurgyrket är att se hur nybörjare blir till självständiga kirurger. Flera kollegor som jag började handleda på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge runt millennieskiftet har idag ledande chefspositioner. En del kommer kanske ihåg att jag har lärt dem någonting, säger Sven och ler.

Sven forskar om och utbildar inom bråckkirurgi

Sven är en framstående forskare och utbildare inom bråckkirurgi.

–  Jag har lärt mig mycket om bråckkirurgi, både praktiskt, kliniskt och vetenskapligt.

I doktorsavhandlingen beskriver Sven sina studier inom ljumskbråck, bland de patienter som ingick i studien, opererade han hälften själv.

– Jag brukar säga till yngre kollegor som vill forska, att de ska forska på någonting där de får ta hand om patienterna kliniskt, då blir du bra både forskningsmässigt och kirurgiskt.

Intresset för bråckkirurgi startade när laparoskopin kom. Det som kallas för titthålskirurgi.

– Jag gjorde mina första laparoskopiska ljumskbråcksoperationer 1993. Sedan genomförde jag studier där jag jämförde laparoskopi med öppna metoder, säger han.

På grund av sin expertkunskap får Sven många remisser från andra sjukhus i regionen och landet. Sven reser också till andra länder för att utbilda. Då håller han en föreläsning och genomför sedan en demonstrationsoperation som filmas och visas på tv-skärmar. Sven har också undervisat på ett utbildningscentrum i Hamburg där kursdeltagarna får operera på anatomiska modeller.

– Det finns ett brittiskt företag som specialiserat sig på att tillverka anatomiska modeller, en rolig detalj är deras mycket brittiska namn, företaget heter Limbs & Things.

Att se tredimensionellt vid laparoskopiska operationer

– En titthålsbild är tvådimensionell, hjärnan gör att du ser den tvådimensionella bilden tredimensionellt. Ibland kan man tappa 3D-upplevelsen, det man måste göra då är att dra ut det ena instrumentet en liten bit och föra tillbaka det, då följer hjärnan med på vad som händer på bilden.

– Även för mig som är laparoskopiskt van så är det svårare att förstå bilden när jag ser någon annan operera. Då måste jag själv hålla i instrumenten för att få tillbaka den tredimensionella uppfattningen.

Studie om lugnande musik före en operation

Tillsammans med sin fru Lena Bringman, som är musikterapeut, genomförde Sven en studie där effekten av lugnande musik jämfördes med lugnande läkemedel före en operation. Över 300 patienter deltog i studien på Södertälje sjukhus. Det visade sig att lugnande musik hade bäst effekt. 

Doktorsavhandling, Minimally invasive hernia surgery(Extern länk)

Studien om lugnande musik(Extern länk)

Docent

Docenttiteln är nationellt välkänd och är sedan lång tid ett erkänt uttryck för vetenskaplig och pedagogisk kompetens. Titeln ger av hävd ’venia docendi’, det vill säga ’rätten att undervisa’ och handleda på alla nivåer på universitet och högskolor, liksom att utvärdera forskning och utbildning.
Texten om docenttiteln är hämtad från Karolinska Institutet. (Extern länk)

Bråck

Ett bråck är ett hål i muskler och bindväv i bukväggen ur vilket det buktar ut något från bukhålan. Hålet uppstår för att personen har en medfödd svaghet. Det kan också vara ett ärrbråck som uppstår efter en tidigare operation precis där man har sytt.

Fler nyheter

  • Ny extern webbplats

    Från april 2025 har Södertälje sjukhus en ny webbplats. Den nya webben har ett tydligare fokus på användarvänlighet, tillgänglighet och patientinformation.
  • En person i ett kök som förbereder mat.

    Södersjukhuset lagar Södertälje sjukhus patientmåltider

    Från och med den 1 april 2025 får Södertälje sjukhus sina patientmåltider levererade av Södersjukhuset.
  • Öppet hus – jobba hos oss

    Södertälje sjukhus bjuder in dig som är nyfiken på att börja jobba hos oss till ett Öppet hus onsdag den 26 mars kl. 16:00-18:00.
För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..