För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
Elin Erlandsson, verksamhetsutvecklare på verksamhetsområde Akut och projektledare för sepsisgruppen.

Ett nytt vårdförlopp för snabbare upptäckt av sepsis

En sepsisgrupp på sjukhuset jobbar för att förbättra vården vid sepsis. ”Med små medel och snabbt agerande kan vi inom sjukvården rädda många liv och förbättra sepsisvården.”

Sepsis (som mycket förenklat brukar kallas för blodförgiftning) är en av de vanligaste orsakerna till sjukhusvård och räknas som ett av de dyraste sjukhustillstånden. En sepsisgrupp på sjukhuset jobbar för att förbättra vården vid sepsis genom att införa ett nytt vårdförlopp.

– Med små medel och snabbt agerande kan vi inom sjukvården rädda många liv och förbättra sepsisvården, säger Elin Erlandsson, projektledare för sepsisgruppen, sjuksköterska och verksamhetsutvecklare på VO Akut.

– Sepsis är ett livshotande tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen och påverkar vitala organ som hjärtat, lungor och njurar. Sepsis är alltså en följd av en infektion som exempelvis lunginflammation, sårinfektion eller urinvägsinfektion, säger Kristoffer Löf, specialistläkare i internmedicin.

Sepsisgruppen jobbar med att implementera ett nytt vårdförlopp på sjukhuset som ska ge oss en mer jämlik och enhetlig vård vid sepsis. En större andel av patienter med sepsis ska:

  • upptäckas tidigt och få rätt undersökning, behandling och övervakning
  • få en korrekt sepsisdiagnos (sepsis eller septisk chock)
  • få rätt information och uppföljning efter vård på sjukhuset

Tiden är viktig vid sepsis, varje timme utan diagnos och behandling kan få avgörande konsekvenser. Dödligheten ökar med 7,6 procent för varje timme utan korrekt behandling. Sepsislarm som är den första delen av vårdförloppet är redan infört på akutmottagningen.

Sepsislarm handlar om att upptäcka patienter som har det som kallas för allvarlig sepsis och där dödligheten är upp mot 25 procent. Målet är bland annat att dessa patienter ska få antibiotika inom en timma efter ankomst till akuten.

Det nya vårdförloppen handlar också om att patienter ska få rätt diagnos och rätt information vid utskrivning från sjukhuset.

Den 13 september är det internationella sepsisdagen, World Sepsis Day

Fler nyheter

  • Ny extern webbplats

    Från april 2025 har Södertälje sjukhus en ny webbplats. Den nya webben har ett tydligare fokus på användarvänlighet, tillgänglighet och patientinformation.
  • En person i ett kök som förbereder mat.

    Södersjukhuset lagar Södertälje sjukhus patientmåltider

    Från och med den 1 april 2025 får Södertälje sjukhus sina patientmåltider levererade av Södersjukhuset.
  • Öppet hus – jobba hos oss

    Södertälje sjukhus bjuder in dig som är nyfiken på att börja jobba hos oss till ett Öppet hus onsdag den 26 mars kl. 16:00-18:00.
För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..