Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first
Ida-Linnéa Böregård, operationssjuksköterska på Södertälje sjukhus

Ida-Linnéa forskar om luftkvalitet i operationssalen

Ida-Linnéa Böregård är operationssjuksköterska, verksamhetsutvecklare och doktorand. Hon har hittat ett smalt forskningsområde som hon tycker är superintressant: hur luftkvaliteten i operationssalen kan påverka risken för en postoperativ sårinfektion hos patienter.

– Dålig luftkvalitet ökar risken att få en postoperativ sårinfektion, det kan vara förödande, särskilt för sköra patienter med andra riskfaktorer. Man tittar inte så mycket på luftkvalitet i operationsrummet forskningsmässigt, det är ett väldigt smalt område som jag tycker är superintressant.

Ida-Linnéa är specialistsjuksköterska inom operationssjukvård och har också dubbla magisterexamina, en i medical management och en i klinisk medicinsk vetenskap. Hon jobbar som verksamhetsutvecklare på verksamhetsområde Anestesi på Södertälje sjukhus. Som doktorand forskar hon om luftkvalitet i operationssalen.

– Jag hoppas kunna visa att kunskap om luftkvalitet i operationsrummet är viktig och att vårt arbetssätt påverkar graden av renhet.

Forskningen innehåller fyra projekt.

Grundmätning av luftkvalitet i operationssalarna

Ida-Linnéa har utfört mätningar av luftkvaliteten i operationssalarna på Södertälje sjukhus tillsammans med en masterstudent från Chalmers tekniska högskola. Mätningarna visar att luftkvaliteten i operationssalarna, byggda 2017, är jättebra.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– Den ventilationslösning vi har på operation skapar en partikelfri luftspalt precis där man opererar. Luftspalten med ultraren luft kommer från taket, då är det viktigt att den sterila utrustningen och operationssåret är placerade i den luftspalten för att skyddas.

Filmar operationsteamet och mäter luftkvalitet

Ida-Linnéa mäter luftkvalitet och filmar i operationsrummet under ärrbråcksoperationer. Filmerna är till för att kunna observera hur operationsteamet rör sig i salen, om medarbetare öppnar dörrar och hur de rör sig mellan varandra. Filmen och mätningarna är till för att se hur operationsteamets rörelse i salen påverkar luftkvaliteten. Ida-Linnéa ska delta under 30 operationer.

– Jag har en önskan om att bidra till patienternas välbefinnande och samtidigt belysa arbetsmiljöfrågor för mina kollegor i operationsteamet. Vi behöver kunna jobba optimalt för patientens skull.

Test av luftrenare under operation

En studie genomfördes på ett annat sjukhus där man använde luftrenare under operation. Det visade sig att luften var renare med luftrenare, men har de som opererades med luftrenare färre postoperativa infektioner? Det ska Ida-Linnéa ta reda på. Totalt har ca 1000 journaler granskats och nu analyseras all data.

– Jag lever min dröm nu, att få gräva, grotta och leta reda på saker. Jag har fått designa mitt eget forskningsprojekt med akademisk hjälp. Det är mitt intresseområde på djupet. Jag har hur mycket som helst som vi borde titta på, jag vill ta det vidare.

Intervjuer med alla professioner i ett operationsteam

Ida-Linnéa genomför intervjuer med kirurger, anestesiologer, anestesisjuksköterskor, operationssjuksköterskor och undersköterskor. Hon ställer frågor om deras kunskap om luftkvalitet och postoperativa infektioner. Cirka 25 personer ska intervjuas på tre olika sjukhus. 

"Forskning är komplext och det finns sällan enkla svar på frågeställningarna"

Vad är det bästa med att forska?
– Att få hänge sig åt funderingar som man verkligen kan fördjupa sig i. Och på resans gång lär man sig sjukt mycket annat också. Det är komplext och finns sällan enkla svar på frågeställningarna, man måste verkligen lägga tid på att beskriva under vilka förutsättningar något är observerat eller studerat och med vilket perspektiv.

När beräknar du att vara klar med din doktorsexamen?
– Enligt studieplanen år 2027, men min plan är att bli klar 2025 någon gång.

Hur är det att forska på Södertälje sjukhus?
– Södertälje är ett litet sjukhus med korta beslutsvägar. Här är det inga problem att ha dialog med verksamhetschef eller vd. Här finns det en support och vilja att medverka i mitt forskningsprojekt.

Operationssal Södertälje sjukhus