Som barn till två överlevare från förintelsen har Yvonne Freund fått lära sig hemifrån att det enda man kan samla på är kunskap. Yvonne forskar själv, är handledare till doktorander och är Karolinska Institutets ordförande i forskningsenheten på Södertälje sjukhus.
Yvonne Freund är KI:s ordförande i forskningsenheten på Södertälje sjukhus. Enheten heter FoUUi (Forskning och Utbildning, Utveckling, innovation). Yvonne är docent och lektor i klinisk neurovetenskap och specialistläkare i psykiatri och geriatrik. Hon är också psykiatriker och legitimerad KBT-terapeut steg 2.
– Som barn till två överlevare från förintelsen fick jag lära mig att kunskap är det enda man kan bära med sig. Kunskap ansågs viktigt i vår familj, säger Yvonne.
Det är ingen överdrift att säga att Yvonne är en person som har många järn i elden. Hon deltar i flera forskningsprojekt och är huvudhandledare till två doktorander. Hon undervisar också på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet Södersjukhuset, KI SÖS.
– Att hitta samband och hypoteser är forskningens bas. Jag brinner för att försöka förmedla klinisk forskning. Vi som forskar ska inte sitta på kunskapen, den ska tillbaka till patienterna och användas.
Yvonne har länge forskat för att hitta biomarkörer (spårämnen i kroppen) vid psykiatriska och geriatriska tillstånd. Biomarkörerna gör psykiatriska tillstånd mätbara. Hon har studerat hur biomarkörer i ryggmärgsvätska kan visa att en person kommer att få Alzheimers sjukdom, långt innan sjukdomen bryter ut. Kunskapen om biomarkörer gör att personer som kommer att få Alzheimers sjukdom kan jobba med förebyggande åtgärder i sin livsstil för att mildra sjukdomen innan den bryter ut.
Yvonne har också studerat hur tillskott av fettsyror från omega-3 kan mildra Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede.
Yvonne deltar som forskare i studien Fysiskt träning vid psykisk ohälsa, FYPO, där man undersöker på vilket sätt fysisk träning ger effekt vid psykisk ohälsa.
– Det är viktigt att hitta en markör som berättar för oss vilka patienter som mår bra av fysisk träning. Fysisk träning är lika bra som kognitiv terapi vid lätt depression, dessutom ger träningen andra positiva effekter, säger Yvonne.
Yvonne följer en biomarkör, IL6, som berättar om graden av inflammation i kroppen hos studiedeltagarna. Man ska se om inflammationsvärdet sjunker vid fysisk träning.
Yvonne forskar också om postcovid, det som heter post akut sequelae av covid-19 (PASC). De här patienterna får psykiatriska symtom som hjärndimma, trötthet, huvudvärk, ångest och PTSD. De får också kognitiva symtom som minnesförlust, koncentrationssvårigheter och nedsatt uppmärksamhet och ¨hjärndimma¨.
Syftet med studien är att undersöka långsiktiga psykologiska och kognitiva effekter som patienter med PASC upplever i sitt dagliga liv och hur de förändras över tid.
– Jag upplever att de här patienterna har svårt att blir tagna på allvar. Antagligen för att postcovid är en ny sjukdom. Det är intressant att ta reda på varför vissa får svårare symtom av postcovid och vad det beror på, säger Yvonne.
Eftersom Yvonne är lektor och docent får Södertälje sjukhus vara en universitetssjukvårdsenhet. Att vara en USV-enhet kommer också med krav som att vi ska bedriva klinisk forskning och vara med och utbilda blivande sjukvårdspersonal.
Ett pilotprojekt har pågått på akutmottagningen här på Södertälje sjukhus som nu har permanentas där fler läkarstudenter än vanligt har tagits in för utbildning. Yvonne berättar att planen är att fler studenter också ska utbildas inom geriatriken och internmedicin här på Södertälje sjukhus framöver.
– De här studenterna är de läkare som vi behöver i framtiden, säger Yvonne.
På sin tjänst på Karolinska Institutet ansvarar Yvonne för läkarstudenterna i termin 6 på Södersjukhuset, de går en kurs som heter Klinisk Medicin 2. Hon berättar att läkarprogrammet ska förlängas med ett år och att AT-tjänstgöring tas bort.
– Då vill vi gärna ha läkarstudenter som kommer hit och praktiserar under sitt sista år innan examen. Naturligtvis med förhoppningen om att de vill stanna kvar här och jobba på sjukhuset efter avslutade studier, säger Yvonne.
Yvonne vill också satsa på att vidareutbilda sjuksköterskor i evidensbaserad medicin. Tanken är att specialistsjuksköterskor ska få gå kursen som en del i sin karriärutveckling. Kursen ska ge dem högskolepoäng.
– Jag tänker att vi ska bygga kursen 2024, jag hoppas att kursen startar under 2024 också, säger hon.