Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first
Berith Karlsson Tingåker och Pamela Zander

BB Södertälje deltar i studie om heminduktion

Den nationella OPTION-studiens syfte är att ta reda på om det är lika säkert för mamma och barn med igångsättning av förlossning, induktion, i hemmet som på sjukhus.

De kvinnor som behöver igångsättning av förlossningen och som väljer att delta i studien blir lottade till att få åka hem eller att stanna på sjukhuset för induktion.

Möjlighet till induktion i hemmet finns redan i flera länder, bland annat i Norge, Finland och Danmark. Man har inte sett några ökade risker med det. I Sverige vill man göra en statistiskt säkerställd studie för att veta att det är lika säkert med heminduktion som induktion på sjukhus innan det här kan erbjudas till födande kvinnor. 

- Studien är viktig eftersom man har sett som resultat från andra länder att kvinnorna mår så mycket bättre när de kan vara i sitt hem under induktionen. Man kan koppla av på ett annat sätt hemma än på ett sjukhus, det är viktigt för hormonet oxytocin som hjälper till att starta förlossningen, säger Pamela Zander, barnmorska.

För de födande som blir lottade till heminduktion sker följande:
Igångsättningen startas med hjälp av läkemedel eller en så kallad ballongkateter på sjukhuset och kvinnan övervakas en tid för att se att mor och barn mår bra. Därefter får kvinnan åka hem och vara i sin hemmiljö och vänta på att förlossningen ska gå in i en aktiv fas. Kvinnan har tillgång till rådgivning och plats på sjukhuset dygnet runt om det skulle behövas. En kontroll görs på alla efter max 24 timmar.

- Det jag har hört från kvinnor som fått åka hem för igångsättning är att det känns mer som ett naturligt förlopp på en förlossning och mindre som en igångsättning, säger Berith Karlsson Tingåker, överläkare på BB/Förlossningen på Södertälje sjukhus.

Fakta om OPTION-studien:

  • För att delta i studien behöver den födande som har ett medicinskt behov av induktion vara fullt frisk och ha haft en normal graviditet.
  • Igångsättningen startas på sjukhuset och sedan kan man åka hem och fortsätta hemma.
  • En nationell studie där förlossningskliniker runtom i Sverige kan välja att delta.
  • För att studieresultatet ska bli statistiskt signifikant behöver 8991 kvinnor delta.
  • Studien beräknas pågå i två till tre år.
  • Huvudansvar för studien, har Sahlgrenska universitetssjukhuset Göteborg med Dr Verena Sengpiel i ledningen.

    På bilden: Berith Karlsson Tingåker, överläkare på BB/Förlossningen och Pamela Zander, barnmorska.