Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first
God och nära vård

Samarbete för god och nära vård

Södertälje sjukhus, Södertälje kommun och Region Stockholms primärvård och öppenvårdspsykiatri antar en lokal handlingsplan för god och nära vård och omsorg i Södertälje åren 2025-2030. 

Samarbetet mellan parterna fördjupas och utvecklas. Vård och omsorg som erbjuds medborgarna i Södertälje ska bli mer samordnad och jämlik. 

– Det här är ett viktigt steg i vår målsättning att kunna erbjuda tillgänglig och god och nära vård och omsorg till medborgarna i Södertälje kommun där de befinner sig, säger Anna Gerber Ekblom, vd på Södertälje sjukhus.

Sedan 2022 samarbetar företrädare från Södertälje sjukhus, Region Stockholms primärvård och öppenvårdspsykiatri och Södertälje kommun för att kunna erbjuda medborgarna i Södertälje en mer tillgänglig och nära vård och omsorg.

Styrgruppen för God och Nära vård och omsorg i Södertälje består av Anna Gerber Ekblom, vd Södertälje sjukhus, Charlotta Sävblom, utvecklingsdirektör och chefläkare Södertälje sjukhus, Martin Forseth närsjukvårdschef primärvård, Merro Awad verksamhetschef Psykiatricentrum Södertälje, Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun, och Annika Rådström socialdirektör Södertälje kommun.

Den 11 december antog styrgruppen den lokala samverkansöverenskommelsen ”Handlingsplan för god och nära vård och omsorg i Södertälje 2025-2030”.

Framtida satsningar

Kommande år görs satsningar inom fem målområden. Fem exempel är:

  • Sömlös vård och omsorg: Vård och omsorg i Södertälje planeras och organiseras så att förutsättningarna ökar för att medarbetarna i kommun och region att arbeta personcentrerat utifrån individens behov.

  • Personcentrerad vård och omsorg som bland annat innebär möjligheter för individer och närstående att vara delaktig i planering och utförande av insatser, bland annat genom att använda samordnad individuell plan (SIP).

  • Befolkningens hälsa ska förbättras: På familjecentralerna samverkar barnmorskemottagning, barnavårdscentral, kommunens öppna förskola och familjestöd för att stärka föräldrar att ge deras barn goda förutsättningar till ett hälsosamt liv.

  • Jämlik tillgång till vård och omsorg: Samverkan sker för att säkerställa att evidensbaserade arbetssätt och tillförlitliga kunskapsstöd används i Södertälje.
  • Kostnadseffektiv vård och omsorg: Öka det gemensamma resursutnyttjandet och samverkan kring utbildning och kompetens för att säkra tillgången till arbetskraft och kompetens.

God och nära vård och omsorg i Södertälje

Här kan du läsa den lokala samverkansöverenskommelsen God och nära vård och omsorg i Södertälje (pdf)

Den lokala samverkansöverenskommelsen baseras på det länsövergripande arbetet Handlingsplan för god och nära vård och omsorg i Stockholms län 2024–2030, läs mer på Region Stockholms webbplats

På bilden från vänster: omsorgsdirektör, Karin Björkryd, socialdirektör, Annika Rådström, båda från Södertälje kommun, Martin Forseth, närsjukvårdschef primärvård, Anna Gerber Ekblom, vd Södertälje sjukhus.