Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first
patientköket på södersjukhuset

Södersjukhuset blir ny leverantör av patientmåltider

Från och med 1 april 2025 ska Södersjukhuset börja leverera patientmåltider till Södertälje sjukhus. Målsättningen är ökad patientnöjdhet och ökad samordning mellan sjukhusen.

Södersjukhuset har ett eget kök och ett koncept för patientmåltider sedan 2018. Måltidskonceptet är anpassat efter vårdens behov, med en stor valfrihet och tillgänglighet för patienten, där patienten själv väljer när den vill äta och vad.

Det har bland annat resulterat i ökad kvalitet på måltiden, ökad patientnöjdhet, ett minskat matsvinn med 70 procent och en reducerad andel specialkost från 30 till 2 procent.  

– Med Södersjukhuset som leverantör kan vi erbjuda patientmåltider av hög kvalitet och samtidigt öka vår samverkan mellan sjukhusen. Jag vet att patientmåltiderna på Södersjukhuset uppskattas av patienterna och är stolt över att erbjuda hela måltidskonceptet till våra patienter med start under våren, säger Anna Gerber Ekblom, vd på Södertälje sjukhus.  

– Arbetet på Södersjukhusets måltidsservice har många gånger uppmärksammats och prisats, och det är väldigt roligt att aktörer inom regionen kan börja samordna oss för att dra fördelar av varandra.  Södersjukhuset och Södertälje sjukhus har ett likvärdigt vårduppdrag och vi kommer att kunna leverera ett anpassat koncept med stor förståelse för vårdens och patientens behov, säger Karouk Said, vd på Södersjukhuset.    

– En måltid är så mycket mer än att bara få i sig näring. Det handlar även om kroppens positionering för att kunna svälja lättare, om att maten ska se aptitlig ut och smaka gott, ha angenäm konsistens och lagom temperatur. Jag ser mycket fram emot att tillsammans med bland andra våra måltidsvärdar och kostombud, få implementera måltidskonceptet från Södersjukhuset, med godare mat och större valfrihet för våra patienter, säger Lina Sjögreen Edstam, fysioterapeut och projektledare för patientmåltider på Södertälje sjukhus.   

– Vi är oerhört glada över att kunna exportera Södersjukhusets måltidskoncept med alla dess fördelar genom utökat samarbete inom regionen. Målsättningen är att fortsätta erbjuda goda måltider med hög kvalitet och att Södertälje ska kunna dra nytta av den erfarenhet och kunskap vi byggt upp. Vi ser nu fram emot att fortsätta utveckla patientmåltiden tillsammans med Södertälje sjukhus säger Linda Hagdahl, chef för Måltidsservice på Södersjukhuset.     

Bakgrunden till det ökade samarbetet är att den gemensamma styrelsen för Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus gav sjukhusen i uppdrag att ta fram åtgärder för bättre samordning och effektivisering, bland annat av sjukhusens administrativa funktioner.   

Patientmåltiderna från Södersjukhuset börjar levereras den 1 april 2025, när avtalet med Södertälje sjukhus nuvarande leverantör av patientmåltider har löpt ut. 

På bilden: Matlagning i Södersjukhusets kök
Södersjukhusets kök, högupplöst bild