Vårdrelaterade infektioner står för 30 procent av alla vårdskador i Sverige. Många kan undvikas med rätt vårdhygieniskt arbetssätt. Nu satsar vi på att höja kunskap och status för våra hygienombud med en diplomerande utbildning.
Nu införs en diplomerande utbildning i vårdhygien för alla hygienombud på sjukhuset. Den 16 december diplomerades 35 hygienombud efter en termins utbildning, de fick ta emot diplom och en skylt till arbetskläderna med texten hygienombud från sjukhusdirektör Anna Gerber Ekblom.
– Diplomeringen och skylten för hygienombud är en viktig del i att uppmärksamma sjukhusets engagemang i hygienfrågan. Kraven på kursdeltagarna är hårda, alla moment behöver bli godkända och den som missar ett kurstillfälle får lämna in en skriftlig uppgift istället, säger Lena Swedberg, chefsjuksköterka och initiativtagare till kursen.
– Vårdhygien kommer att få en ökad betydelse i framtiden med tanke på antibiotikaresistens. Resistenta bakterier går inte att behandla med antibiotika, men dör av rengöring och desinfektion. Alla som jobbar med vård måste få rätt kunskap och rutiner om vårdhygien på plats, säger Martin Rundström, hygiensjuksköterska och kursledare.
Utbildningen innehöll studier i hur bakterier och virus smittar, åtgärder som förhindrar smitta, antibiotikaresistens, basala hygienrutiner, rengöring och desinfektion samt praktiska moment till exempel hur ett vårdrum slutstädas.
Alla verksamhetsområden på sjukhuset är representerade bland de nyligen diplomerade hygienombuden. Hygienombuden träffas regelbundet för att uppmärksamma vårdhygien på sjukhuset. En utbildning för nytillkomna hygienombud planeras till hösten 2025. Kliniskt träningscentrum har köpt in kurslitteratur till alla enheter på sjukhuset.
– Vi måste jobba systematiskt och hållbart med vårdhygien. Jag brukar säga att vi måste hålla i och hålla ut, det tar aldrig slut. Att ha utbildning en gång är ingen gång inom vården, säger Lena.
Ida-Linnéa Böregård specialistsjuksköterska inom operation, doktorand och verksamhetsutvecklare inom Anestesti/Operation/Intensivvård.
Martin Rundström är hygiensjuksköterska i Region Stockholm med ansvar för Södertälje sjukhus. Han har en magister i folkhälsovetenskap, smittskydd och vårdhygien.
Lena Swedberg, Dr Med, är chefsjuksköterska och chef för kliniskt träningscentrum (KTC).