Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first
Medarbetare Södertälje sjukhus, studien Magnet4Europe

Våra steg framåt i arbetet med magnetmodellen

Sjukhusets utvecklingsområden i arbetet med magnetmodellen är ett stärkt ledarskap för omvårdnad, standarder för att öka patientsäkerhet och kvalitet, kompetensutveckling för sjuksköterskor och ett förbättrat stöd för nyexaminerade och nyanställda sjuksköterskor. Vi kallar våra utvecklingsområden för magnetaktiviteter.

De sjukhus som ingår i studien Magnet4Europe genomför enkätundersökningar bland sjuksköterskor och läkare för att hitta vilka förbättringsarbeten vi behöver jobba med för att få nöjda medarbetare. Sjukhusen jämförs också med certifierade magnetsjukhus i en GAP-analys för att se hur vi ligger till när det gäller organisation, arbetsmiljö, strukturer för kompetensutveckling och karriärmöjligheter, forskning inom omvårdnad och patientsäkerhet och kvalitet.

– På enkätfrågan om engagemang i arbetet skattade sjuksköterskorna på Södertälje sjukhus högst engagemang bland alla sjukhus som deltar i studien, det är vi mycket stolta över, säger Lena Swedberg, chefsjuksköterska och magnetkoordinator på Södertälje sjukhus.
 

Fyra magnetaktiviteter, våra steg framåt

- All information som vi har samlat in om oss själva har vi använt till att skapa våra fyra första steg framåt i arbetet med magnetmodellen, säger chefsjuksköterska Lena Swedberg

Genom enkätundersökningen och kartläggningen i GAP-analysen har vi hittat förbättringsarbeten som ska genomföras, det kallar vi för magnetaktiviteter.

1.Stärkt ledarskap inom omvårdnad på alla nivåer

En ny omvårdnadsorganisation för verksamhetsområde Vård är under uppbyggnad, den kallas för Magnet omvårdnad och består av en grupp av sjuksköterskor med ett uttalat omvårdnadsansvar. Gruppens uppgift är att leda och utveckla omvårdnaden på sjukhusets vårdavdelningar. Deras arbete leds av vår chefsjuksköterska Lena Swedberg.

- Inom verksamhetsområde Vård leder vårdenhetschefen på varje avdelning sitt magnetteam som består av sjuksköterskor och undersköterskor för att driva omvårdnadsfrågor på sin avdelning och implementera förbättringar, säger Lena Kruse, verksamhetschef för VO Vård.

2. Standarder inom omvårdnad för ökad patientsäkerhet och kvalitet

Södertälje sjukhus har skapat instrument och arbetssätt som bidrar till excellent omvårdnad. Vi har utformat en omvårdnadsstandard för stöd i planering. Vi använder oss av SEUPP som är ett visuellt stöd som vi har utvecklat för att förebygga risker hos patienter. Uppföljning av vårdkvaliteten gör vi med metoder som Gröna korset och omvårdnadsronder.

3. Strukturerad kompetensutveckling och tydliga karriärvägar

Vi fortsätter att implementera regiongemensamma kompetensstegar. Rekrytering av specialisttjänster inom kompetensstegen för sjuksköterskor pågår och ökar.

4. Förbättrat stöd för nyexaminerade och nyanställda sjuksköterskor

Södertälje sjukhus har ett program för introduktion av nyexaminerade sjuksköterskor som jobbar sitt första år efter examen, Nyexprogrammet. Det är ett utbildningsprogram med flera träffar under en termin. Varje sjuksköterska i Nyexprogrammet har också en utsedd mentor. Ett kliniskt stöd för nyanställda sjuksköterskor planeras, det ska vara en senior sjuksköterska att kunna kontakta under jourtid.

Lena Swedberg och Lena Kruse

Lena Swedberg, chefsjuksköterska och magnetkoordinator och Lena Kruse, verksamhetschef för VO Vård

 

På bilden högst upp: Magnetteamet på avdelning 18, från vänster Jenni, Marina, Paulina och Erica.